Bihaću trebaju i asfalt i javne kuhinje

IZVORoslobodjenje.ba

Gradonačelnik Šuhret Fazlić smatra da budžetska sredstva ne smiju ići u plaće uposlenih radnika u javnim kuhinjama i Merhametu, već samo za nabavku hrane

Grad Bihać je u finišu realizacije generacijskog projekta odvoda i prečišćavanja otpadnih voda (KFW), no građani negoduju zbog činjenice da je asfalt podignut sa gotovo svih ulica te da je dinamika vraćanja cesta u prvobitno stanje i previše spora.

– Činjenica je da imamo nova kopanja u nekim ulicama koje su i naizgled bile završene, ali radi se o tome da je na određenim mjestima potrebno staru kanalizacionu mrežu priključiti na novoizgrađenu, što nije bilo tehnički izvodljivo da se uradi odmah prilikom izgradnje nove mreže. Na nekim mjestima je nadzorni organ naložio uklanjanje nedostataka nastalih prilikom izvođenja radova, ali kašnjenje imamo i zbog radova BH Telecoma i Elektroprivrede. Ocijenili smo da je bolje sačekati petnaestak dana da ta dva preduzeća polože instalacije, nego da kasnije budemo prinuđeni izdati im dozvole, da kopaju nakon asfaltiranja. Ulice u kojima se završe radovi odmah se asfaltiraju, sutra je na redu Ulica nositelja hrvatskog trolista, a zatim Mušanović mahala, kazao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Grad muče i drugi problemi, a jedan od najvažnijih je i rad javnih kuhinja za preživljavanje onih najsiromašnijih građana Bihaća.

Naime, javne kuhinje duguju pekarama za hljeb, Grad je u budžetu planirao 50.000 maraka, ali isplatio samo 2.500. Fazlić je poručio da su sredstva planirana u budžetu za operativni rad ove dvije kuhinje prebačena već ranije ove godine, a da će glavni iznos od 50.000 KM predložiti Gradskom vijeću kroz program utroška koji će sadržavati tačne potrebe javnih kuhinja za namirnicama, kako se ta sredstva ne bi trošila za operativne troškove, već konkretno za hranu.

Grad Bihać je i na nedavnom Sarajevo Business Forumu aplicirao za obnovu bazena u Prekounju, te će uputiti javni poziv za participaciju zainteresovanima.