Dobrodošli u svijet informacija

Demobilisani borci iduće sedmice izlaze na ulice

Demobilisani borci najavili su od početka iduće sedmice svakodnevne proteste u više gradova širom FBiH, kao i blokade cesta, pa i graničnih prijelaza.

Sve prekršili

– Protesti su dogovoreni. Samo još da potvrdimo. Nezadovoljni smo i Prijedlogom zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kao i datumom sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Ovo je laganje, kupovina vremena. Mi smo bili korektni, poštovali sve dogovoreno, a oni su sve svoje prekršili – kazao nam je Drago Grbavac, jedan od predstavnika demobilisanih boraca.

Ovaj zakon usvojila je Vlada FBiH tek u četvrtak, a o njemu će poslanici raspravljati 10. jula, nakon svih dogovorenih rokova.

Grbavac je istakao da su već godinu poznati zahtjevi boraca, a onda resorni ministar Salko Bukvarević ponudi nešto drugo. Tako su, kaže Grbavac, borci tražili borački dodatak od šest KM po mjesecu učešća u ratu, dok Bukvarević u zakonu predviđa daleko niži iznos i pritom diskriminira borce. Prema zakonu, 40 posto od minimalne penzije, koja iznosi nepunih 350 KM, ide borcima koji imaju 12 do 24 mjeseca učešća u ratu, 50 posto onima sa 24 do 36 mjeseci učešća, 60 posto onima od 36 do 48 mjeseci te 70 posto onima s više od 48 mjeseci.

Pravi diskriminaciju

– To je van pameti. Mi tražimo šest KM po mjesecu, čime bi onaj ko je bio cijeli rat u vojsci imao 326 KM, a po Bukvareviću je to niže. Pravi se i diskriminacija jer se to omogućuje samo onima iznad 57 godina koji nemaju nikakva primanja – dodao je Grbavac.

Grbavac: To im neće proći

Kazao je i da nije ukinuto traženo finansiranje boračkih udruženja iz federalnog budžeta, čime bi se dobilo barem 20 miliona maraka, da zakonom nema predviđen datum objave registra boraca, niti je predviđena istinska objava registra da ga svako može vidjeti.

– Građane molim za razumijevanje zbog protesta. Tražili smo svoja prava u institucijama, ali oni ne žele raditi svoj posao, a puno para primaju – rekao je Grbavac i poručio vlastima da usvoje zakon u koji su uvršteni njihovi zahtjevi ili će imati problem.

Sjednica tempirana uoči godišnjice genocida

Grbavac je naglasio da je sjednica Predstavničkog doma tempirana dan uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

– Računaju da će puno naših ljudi biti u Potočarima, pa neće biti velikog pritiska. Taj datum ne ide nam u prilog i zato što od 1. avgusta počinje godišnji odmor u Parlamentu, pa izborna kampanja. To im neće proći – kaže Grbavac, dodajući da su spremni ometati predizborne skupove.

Izvor avaz.ba
Povezano
Comments
Loading...