Pada Vlada Unsko-sanskog kantona!?

IZVORoslobodjenje.ba

Nakon dvije propale sjednice Skupštine USK-a, vlast samo broji poslanike, kažu u krajiškom SDP-u.

Klub poslanika SDP-a u Skupštini Unsko-sanskog kantona je pred današnje zasjedanje redovne sjednice Skupštine USK-a održao pres-konferenciju, na kojoj su pozvali premijera Rošića da podnese ostavku.

– Vlada treba podnijeti ostavku i prekinuti neprincipijelnu političku trgovinu na račun građana USK-a, jer samo promjena svijesti u smjeru pravilnog shvatanja uloge politike u društvu i predstavnika građana u vlasti može donijeti prosperitet našem kantonu i državi. Smatramo da je došlo krajnje vrijeme da ti procesi počnu, kazali su poslanici SDP-a Željko Mirković i Albin Muslić.

Treći član Kluba Mladen Lonić bio je spriječen obavezama, a četvrti Amir Murić je nakon isključenja iz SDP-a i zvanično postao poslanik DF-a. SDP je druga politička stranka, nakon A SDA, koja traži ostavku od premijera Rošića.

Posljednje dvije sjednice Skupštine nisu održane zbog nemoći SDA da okupi parlamentarnu većinu, nakon čega je i SBB istupio iz koalicije.

U Unsko-sanskom kantonu realno se očekuje da Vlada padne, jer su uz SDA ostali samo laburisti i DF. Oni bi mogli imati 16 od 30 glasova, ali problem SDA je što ni na svoje poslanike ne može računati.

– Vlast se samo bavi prebrojavanjem ruku, a pred nama nema bitnih komponenti za razmatranje, u smislu razvoja i svega što građani od vlasti očekuju. Ako ne možemo uraditi ni metar ceste za godinu i pol, a mi to nemamo ni u formi projekta, onda nikakvog smisla nema podržavati ovakvu vladu, zaključio je Muslić.