Formula 1: Sebastian Vettel pobjednik prve utrke nove sezone

Sebastian Vettel je pobjednik prve utrke nove sezone, VN Australije. Drugoplasirani je Lewis Hamilton a trećeplasirani Valtteri Bottas.

Nova sezona je krenula s prekinutim startom, pa su vozači odradili još jedan formacijski krug. Onaj drugi, „pravi“ start prošao je bez većih uzbuđenja i prva petorka je ostala nepromijenjena. Jedini incident izazvali su Magnussen i Ericsson, ali su obojica nastavila utrku.

Daniel Ricciardo je dva kruga poslije svih u svoju utrku krenuo iz boksa.

Nakon što smo u protekle 3 godine gledali poznati prizor kada je Mercedes na vrhu, da ih vidimo samo na startu i onda nestanu u daljini, nova sezona nam je donijela drugačiji prizor. Vetttel je konstantno bio između 0.8 s i 1.3 s iza Hamiltona, te se Britanac nije uspio odvojiti od Nijemca.

U 16. krugu Lewis odlazi na zamjenu guma, te Vettel preuzima vodstvo. Hamilton je izišao iza Verstappena. Britanac nikako nije uspjevao preći Nizozemca, što je išlo na ruku Vettela, koji je konstantno vrtio brže krugove od Hamiltona.

U 23. krugu Vettel odlazi na promjenu guma i izlazi ispred dvojca Verstappen-Hamilton. Britanac je i dalje ostao iza Verstappena, a Vettel je izgradio veliku prednost, koja je nakon Nizozemčevog odlaska u boks iznosila 6.1 s u odnosu na Hamiltona.

U nastavku utrke, Vettel je povećavao prednost, a Bottas u drugom Mercedesu je konstantno smanjivao zaostatak za svojim timskim kolegom Hamiltonom. Nakon izlaska iz boksa, Bottas je imao zaostatak od preko 6 sekundi. Na kraju 42. kruga taj zaostatak je iznosio 2.4 sekunde.

Vettel je u tom trenutku imao 9s prednosti u odnosu na Britanca.

Bottas je nastavio smanjivati zaostatak, te je u 45. krugu on iznosio 1.9 s, Vettel je tad bio već preko 10s. Verstappen na petom mjestu je smanjivao zaostatak u odnosu na četvrtoplasiranog Raikkonena.

Hamilton se u nastavku uspio malo sabrati. Smanjio je zaostatak za Vettelom na 8.1s, a prednost u odnosu na Bottasa je povećao na 2.6s.

Odličnu utrku imao je dvojac Toro Rossa. Kvyat se vozio na osmom, a Sainz na devetom mjestu. Massa je na šestom mjestu bio najbolji od „ostatka svijeta“, a iza njega se na sedmom mjestu vozio Sergio Perez.

U 52. krugu Esteban Ocon i Nico Hulkenberg na startno-ciljnoj ravnici prestižu Fernanda Alonsa, koji se u tom trenutku vozio na 10. mjestu. Krug poslije, Španjolac je odustao. Prije njega, ostali smo bez Magnussena, Strolla, Ricciarda, Grosjeana, Palmera i Strolla.

Sebastian Vettel je pobjednik VN Australije. Ovo je za Nijemca i Ferrari prva pobjeda od Singapura 2015. Drugoplasirani je Hamilton a trećeplasirani Valtteri Bottas. Četvrto mjesto zauzeo je Kimi Raikkonen u drugom Ferrariju, a peto mjesto Max Verstappen u Red Bullu.

Sebastian Vettel je također osvojio nagradu Vozač dana. Također je postavio i najbrži krug utrke.