Nakon Svjetskog prvenstva kreće UEFA Liga nacija

Prema trenutnom rasporedu Liga nacija počet će u septembru 2018. godine sa 55 reprezentacija te će biti formirane četiri lige.

Unutar Lige nacija nalazit će se lige A, B, C i D te će se grupe formirati na osnovu koeficijenta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Rezultati koji će utjecati na koeficijent odnosi se samo na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo te neće biti uključene utakmice baraža.

Reprezentacije, njih 55, bit će formirane u četiri lige, a Liga A imat će 12 najbolje plasiranih reprezentacija. Narednih 12 bit će u Ligi B, narednih 15 u Ligi C i preostalih 16 naći će svoje mjesto u Ligi D.

Liga A i Liga B sastojat će se od četiri grupe do tri tima, Liga C će imati jednu grupu od tri tima i tri grupe od četiri ekipe. Liga D bit će formirana od po četiri tima u četiri grupe.

Ovako će izgledati grupe prema trenutnom stanju:

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Švicarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels.

Liga B: Rusija, Sjeverna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska i Mađarska.

Liga C: Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka Republika, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan.

Liga D: Litvanija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farski Otoci, Luksemburg, Latvija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Konačni spisak reprezentacija bit će potvrđen nakon završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Ukrajina i Rusija mogu biti u istoj ligi, ali ne mogu biti izvučeni u istoj grupi. Ista stvar je i sa Armenijom i Azerbejdžanom.

Povezano