Dobrodošli u svijet informacija

Bihać: Završena operacija premještanja migranata

Gotovo 200 migranata koji su boravili u napuštenoj zgradi Doma penzionera u Bihaću, premješteni su danas u zgradu bivšeg Đačkog doma u kojem se već nalazi nekoliko stotina migranata.

Dočekali su ih volonteri Crvenog križa koji su im pomogli da se smjeste. Prema riječima predstavnika ove humanitarne organizacije u đačkom domu za sada ima dovoljno mjesta, a radi se na poboljšanju uvjeta boravka velikog broja ljudi.

Prostor đačkog doma zadovoljava osnovne kriterije za smještaj, a udaljenost ove lokacije od granice sa Hrvatskom bila je jedan od bitnih parametara za odabir baš tog mjesta za smještaj migranata.

Danas bi trebalo da bude održan sastanak sa UNHCR-om i organizacijom IOM kako bi bile precizirane daljnje aktivnosti kada je riječ o humanitarnoj i medicinskoj pomoći migrantima.

Medeno Polje između Bihaća i Bosanskog Petrovca vjerovatna je nova lokacija za privremeni smještaj migranata sa prostora Unsko-sanskog kantona, saznaje BHRT.

Žene i djeca biće smješteni u hotelu Sedra. Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) zaključila je da prednost pri smještaju treba dati porodicama sa djecom i da se onima koji krše zakone BiH otkaže boravak.

Izvor bhrt.ba
Povezano