Dobrodošli u svijet informacija

Dramatično u BiH: Poplavljene kuće i ceste, srušio se i most…

Zbog otapanja snijega i obilnih kiša tijekom vikenda, brojne ceste, kuće i ulice diljem države su poplavljene. U selu Kaonik u Busovači se na površini vode naziru poplavljeni krovovi automobila.

Rijeka Željeznica srušila je novoizgrađeni most namijenjen za prijelaz pješaka na Ilidži. Most je povezivao mjesta Lužani i Pejton. Prema prvim informacijama, na mjestu događaja okupili su se mještani Vreoča, zabrinuti da im Željeznica ne probije zaštitnu ogradu i i poplavi u naselje.

Izvanredno stanje u Zenici i okolnim mjestima

Vodena bujica odnijela je i dio ceste u blizini Zenice, a zbog izlijevanja rijeka dijelovi cesta prema Bistričaku u potpunosti su uništeni.

Vodostaj rijeke Bosne je u 14 sati bio četiri metra, a nabujala rijeka stvorila je probleme u brojnim naseljima. Prekinut je promet na relaciji Kakanj-Zenica u mjestu Malješ. Proglašeno je izvanredno stanje.

– Poplavljeno je dvadesetak kuća, voda je ušla nekih metar i pol u kuće – rekao je za N1 gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Pojasnio je da je za poplave krivo toplo vrijeme zbog kojeg se snijeg počeo otapati, jake kiše, ali i činjenica da korita rijeka nisu dobro održavana.

– Svi smo na terenu, radit ćemo cijelu noć da se spasi ono što se spasiti može – rekao je zenički gradonačelnik.

Zabilježena su i tri klizišta, poplavljene su kuće, a mještani naselja Rujev Do ostali su bez pitke vode i struje. Mještani se boje da se ne ponovi scenarij iz 2014. godine.

Busovača odsječena

Grad Busovača odsječen je s dvije strane – iz pravca Kiseljaka i iz pravca Zenice, javlja Avaz. Proglašeno je izvanredno stanje, a ugroženo je više mjesnih zajednica.

Spasilački timovi evakuirali su starije i bolesne stanovnike te ih čamcima odvozili na drugu obalu.

Povezano