Dobrodošli u svijet informacija

Zbog migrantske krize u Bihaću 26. jula protesti u Sarajevu

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka da zbog migrantske krize u ovom gradu 26. jula budu održani protesti u Sarajevu.
– Dolazimo iduće sedmice na proteste u Sarajevo – rekao je Fazlić Srni prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima, na protestima će biti ponovljeni zahtjevi vlasti i građana Bihaća da Ministarstvo sigurnosti BiH radi svoj posao u skladu sa Zakonom o azilu.

– Zatražićemo od Ministarstva sigurnosti da vode računa o migrantima, da ih smjeste u neki centar i da se zaustavi dolazak novih migranata – dodao je Fazlić.

On je naveo da je danas više od 150 ilegalnih migranata koji su boravili u napuštenom objektu Doma penzionera u Bihaću izmješteno u Đački dom, koji je određen za privremeni prihvatni centar.

– Ne znam tačan broj izmještenih migranata, to zna policija koja je asistirala u njihovom izmještanju – rekao je Fazlić.

Ranije je najavljeno da će na proteste u Sarajevo doći predstavnici lokalne vlasti i stanovnika.

Prema ranijim najavama, migrantske porodice, a prije svega žene i djeca trebalo bi da budu smješteni u hotel “Sedra” u opštini Cazin.

Opština Bosanski Petrovac odbacila je namjeru premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Roščića da u ovoj opštini, na lokaciji Medeno Polje, bude uređeno prihvatilište za smještaj migranata.

Izvor vijesti.ba
Povezano